فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1393)

نشریه مطالعات ملی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن زندیه *، امیر محمدی صفحه 2

    امروزه اسناد هویتی به عنوان دسته ای از مواد آرشیوی و مدارک هویت بخش جمعی هر کشوری به شمار می آیند؛ شناسنامه (سجل) نخستین و مهم ترین سند هویتی ایرانیان در ابتدای سده بیستم محسوب می شود و اولین سندی است که حامل بار هویتی جمعی و فراگیرایرانی بود. قاموسی که وقایع تلخ و شیرین همچون روز ولادت، زمان ازدواج، نام فرزندان، طلاق یا مرگ همسر و روز وداع صاحبش در آن ثبت و ضبط می گردد. اصولا در تقسیم بندی اسناد تاریخی، شناسنامه را زیر مجموعه اسناد دیوانیات و در گروه اسناد دیوانی هویتی دوره معاصر قرار می دهند. این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش اساسی است که ساختار و محتوای اسناد هویتی (سجل/ شناسنامه) در ایران چگونه شکل گرفته و تداوم و تحول یافته و کارکردهای هویتی این سند مهم چیست و از چه عواملی تاثیر پذیرفته اند؟ پژوهش حاضر قصد دارد ابتدا به امر انتساب و هویت ساکنان ایران قبل از ایجاد دولت مدرن بپردازد و سپس شناسنامه/ سجل را از منظر کارکردهای هویتی و علم سندشناسی درطول یک قرن گذشته مورد مطالعه قرار دهد. یافته ها و نتایج نتیجه این تحقیق گویای آن است که ساختار و محتوای شناسنامه ها در طی یکصده اخیر تابع گفتمان حاکم متاثر از نظام دیوان سالار دولتی، بروکراسی پویا و فضای فرهنگی حاکم می باشند.

    کلیدواژگان: هویت، اسناد هویتی، شناسنامه، سندشناسی، ایران
  • سید محسن عزیزی *، منصوره مختاری، محمدجواد لیاقتدار صفحه 31

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تحقق ابعاد تربیت شهروندی در کتاب های درسی دوره پیش دبستانی از دیدگاه مربیان این دوره انجام شده است. ماهیت پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه مربیان مقطع پیش دبستانی شهر یزد در سال تحصیلی 92-1391 می باشد. نمونه پژوهش 120 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته، شامل 47 سوال بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از آزمون های آماری t تک نمونه ای و آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که میزان تحقق ابعاد تربیت شهروندی در کتاب های درسی در بعد رفتارهای دانشی (36/2) و رفتارهای فرهنگی ملی (44/2) پایین تر از سطح متوسط، و در بعد رفتارهای اجتماعی (53/3) بالاتر از سطح متوسط می باشد. در بعد رفتارهای دانشی بالاترین میانگین رتبه ای گویه «در مقابل خواسته های دیگران می تواند (نه) منطقی بگوید»، و پایین ترین میانگین رتبه ای گویه «می تواند رنگ ها و اشکال هندسی (برای درک مفاهیمی نظیر علائم راهنمایی و رانندگی) را از هم بازشناسد»، در بعد رفتارهای فرهنگی بالاترین میانگین رتبه ای گویه «رهبر و رئیس جمهور را می شناسد و نام آنها را می داند»، و پایین ترین میانگین رتبه ای «اقوام و اقلیت های دینی و اقوام را که در کشور وجود دارد می شناسد»، در بعد رفتارهای اجتماعی بالاترین میانگین رتبه ای گویه «انگیزه و هیجان برای پیشرفت دارد»، و پایین ترین میانگین رتبه ای گویه «در کارها و تصمیماتش دور اندیش است» می باشد.

    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، پیش دبستانی، مربیان، کتاب های درسی
  • بهاره سازمند* صفحه 55

    نوروز یکی از کهن ترین جشن های به جا مانده از دوران باستان و یکی از آیین های برجسته در زمینه فرهنگ مشترک و عاملی برای همگرایی فرهنگی میان ایران و کشورهای حوزه تمدنی ایران محسوب می شود. این آیین علاوه بر ایران در دیگر کشورهای حوزه تمدن ایرانی از جمله آسیای مرکزی، قفقاز، کشورهای هم جوار ایران در غرب و شرق مثل عراق، ترکیه، افغانستان، کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس، پاکستان و حتی مناطق دیگر ازجمله بالکان و شبه قاره هم جشن گرفته می شود. بررسی دقیق آیین نوروز در میان کشورهای حوزه تمدنی ایران نشان می دهد که برخی از سنت ها و آداب و رسوم نوروزی در کشورهای حوزه تمدنی ایران مشترک است و در عین حال در برخی آداب و رسوم نوروزی تفاوت هایی دیده می شود. بنابراین هدف اصلی مقاله بررسی تفاوت های آداب و رسوم نوروز در کشورهای حوزه تمدنی ایران و واکاوی علل و زمینه های این تفاوت هاست. به همین منظور پرسش اصلی که مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با رویکردی مقایسه ای به آن پاسخ می دهد این است که سنت ها وآداب و رسوم نوروز در کشورهای حوزه تمدنی ایران چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند و مهم ترین علل ظهور این تفاوت های آیینی چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تفاوت های آیین نوروز در کشورهای حوزه تمدنی ایران، در زمینه های سبزه رویاندن، برپایی دسته های نوروزی، دید و بازدیدهای نوروزی و مراسم سیزده بدر است و سه مولفه نظام های سیاسی متفاوت در کشورهای حوزه تمدنی ایران، سابقه مستمعره بودن برخی از این کشورها و وجود برخی تفاوت های فرهنگی دینی عوامل بر شکل گیری این تفاوت ها هستند.

    کلیدواژگان: آیین نوروز، تفاوت ها، حوزه تمدنی ایران، سیزده به در، سفره هفت سین
  • امید قادرزاده* صفحه 81

    آموزش و پرورش علاوه بر محتوای برنامه درسی، از راه شبکه های مستحکم و پایدار اجتماعی، جو و فضای تربیتی در محیط های آموزشی و مشارکت در فعالیت های فوق برنامه در ایجاد دیگرفهمی و بسط جهت گیری های شناختی، عاطفی و کنشی دانش آموزان اثرگذار است. تحقیق حاضر با بهره گیری از ادبیات نظری و تجربی مرتبط به بررسی تجربی تاثیر و نقش آموزش و پرورش بر هویت دینی و ملی دانش آموزان مقطع متوسطه پرداخته است. برای بررسی رابطه مذکور از یک نمونه353 نفره از دانش آموزان مقطع متوسطه شهر بانه استفاده شده است. روش تحقیق به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد که جهت گیری دینی و ملی معلمان، عضویت در تشکل های دانش آموزی، مشارکت در فعالیت های فوق برنامه، تعامل با اولیای مدرسه، یادگیری تعاملی، سنوات تحصیل، رشد هویت های دینی و ملی را در جهت مثبت پیش بینی می کند. در میان متغیرهای مستقل، متغیر «جهت گیری دینی و ملی معلمان» از بیش ترین قدرت پیش بینی معنادار و مثبت هویت های دینی و ملی برخوردار است و در مجموع بیش از 60/0 از تغییرات هویت های دینی و ملی دانش آموزان با متغیرهای یاد شده قابل فهم و پیش بینی است.

    کلیدواژگان: هویت دینی و ملی، تشکل های دانش آموزی، فعالیت های فوق برنامه، روابط با اولیای مدرسه، دانش آموزان مقطع متوسطه
  • رمضان شعبانی سارویی* صفحه 107

    این مقاله با رویکردی جدید، به آزمون ارتباط جریان شناسی فرهنگی در ایران با هویت فرهنگی پرداخته است. از این رو، هدف مقاله، طراحی یک مدل با رویکرد هویت فرهنگی، جهت تبیین و شناخت جریان های فرهنگی در جمهوری اسلامی است. روش تحقیق اسنادی پیمایشی بوده که پس از مطالعه اسنادی، و نیز تجزیه و تحلیل منابع کتابخانه ای، با نقد یافته های ارائه شده براساس تکنیک مصاحبه هدفمند با یکصد نفر از صاحب نظران و خبرگان به ارائه مدل جامع جریان شناسی فرهنگی در ایران می پردازد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین «هویت فرهنگی» و جریان شناسی فرهنگی رابطه معناداری با میانگین 33/87 درصد وجود دارد. هم چنین مجموعه ای از مولفه ها و شاخص های هدفمند در هویت فرهنگی است که به ادراک جریان شناسی فرهنگی در کشور منجر می شود.

    کلیدواژگان: جریان، جریان فرهنگی، جریان شناسی فرهنگی، طراحی مدل
  • حامد صدقی*، عبدالله حسینی، انصار سلیمی نژاد صفحه 127

    وطن دوستی و همبستگی ملی از مضمون های شعری است که شاعران تحت تاثیر شرایط سیاسی اجتماعی برای ایجاد وحدت و آزادی جامعه و ملت ها از بند استعمار و بیگانگان بدان پرداخته اند. رصافی و شهریار، شاعران معاصر عراقی و ایرانی هستند که این مضامین در اشعارشان به وضوح دیده می شود. مقاله حاضر با واکاوی اشعار این دو شاعر سعی دارد تا به بررسی مفهوم وطن دوستی و مضامین مشترک مرتبط با مقوله همبستگی ملی بپردازد. روش تحقیق در این مقاله براساس تشابه زمینه های سیاسی اجتماعی مشترک و بر پایه مکتب تطبیقی اروپای شرقی (مکتب سلافیه) قرار دارد. با توجه به این که دو شاعر در شرایط سیاسی شبیه به هم زندگی می کرده اند، وطن در اشعار آنها مفهومی جدید به خود می گیرد. رصافی در مضمون ملی گرایی دید وسیعی دارد وی وحدت وطن عربی را سر لوحه خود قرار می دهد. در مقابل همبستگی ملی در نظر شهریار مربوط به کشورش ایران است. وی مردم ایران، مخصوصا آذری زبانان را در زیر پرچم یک ملت بنام ایران، به همبستگی ملی دعوت می کند.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، وطن دوستی، همبستگی ملی، معروف الرصافی، شهریار
  • مریم سروش* صفحه 151

    هدف از این مقاله بررسی الگوهای فراغتی جوانان و رابطه آن با هویت ها و سبک تربیتی خانواده است. چارچوب نظری ترکیبی از نظریه بوردیو و گیدنز انتخاب شد. این تحقیق به روش پیمایشی انجام شده و جامعه آماری تحقیق را جوانان 29-19 سال شیراز تشکیل می دهند. تعداد 620 نفر از آنها با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای، پرسشنامه تحقیق را تکمیل کردند. یافته ها تحقیق نشان دهنده وجود چهار سبک فراغت بدن و سلامتی، تفریح با خانواده و دوستان، سبک مذهبی و سبک رسانه ای است که به جز سبک بدن و سلامتی، مردان و مجردها در سبک های فراغتی فعالیت بیشتری دارند. ضرایب همبستگی نشان داد که هویت ملی، دینی و جنسیتی به جز سبک بدن و سلامتی با بقیه سبک های فراغتی رابطه معناداری دارد. سبک تربیتی با سبک بدن و سبک مذهبی رابطه داشت. نتایج تحلیل خوشه نشان دهنده دو دسته از پاسخگویان بود که در هویت دینی، ملی و پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده و سبک های زندگی، تفاوت معناداری با هم دارند. خوشه اول شامل 9/73 درصد از پاسخگویان بود که هویت ملی و دینی قوی تری داشته و پایگاه اقتصادی اجتماعی شان از خوشه اول پایین تر و درصد زنان در آن بالاتر بود. خوشه دوم شامل 1/26 درصد از پاسخگویان بود که پایگاه اقتصادی اجتماعی آنها بالاتر بوده و اهمیت بیشتری به سبک فراغتی بدن، رسانه و تفریح می دادند و درصد مردان در آن بالاتر بود. رابطه بین هویت ها و سبک های فراغتی در هر خوشه بررسی شده و سهم پایگاه اقتصادی اجتماعی در این روابط تعیین شده است.

    کلیدواژگان: سبک فراغتی، جوانان، هویت ملی، هویت دینی، هویت جنسیتی
  • علی کریم حدیثی* صفحه 179

    رکن اساسی در بررسی یک جنبش اجتماعی، وارسی میزان هم خوانی مطالبات با اندیشه ها و ارزش های مورد اعتنای آن جنبش است. در این مقاله که بر جنبش میرزا کوچک خان در گیلان متمرکز است، به بررسی پیام اصلی روزنامه «جنگل»، ارگان اصلی جنبش، پرداخته شده و هدف آن بررسی این گزاره است که «جنبش میرزاکوچک خان بر استقلال کشور و حفظ هویت ملی و همبستگی و حمایت از پارلمان نوظهور در کشور و پادشاه مشروطه استوار بوده و جنگلیان در این راستا حرکت کرده اند». این تحقیق برپایه روش «تحلیل محتوا»ی همه شماره های موجود و در دسترس روزنامه فوق استوار است.
    سیر تاریخی حرکت میرزا با اشاره به نقش وی در حرکت های مردم گیلان در انقلاب مشروطه بررسی و به عوامل تکوین و استمرار جنبش پرداخته شده است. این تحقیق به اهداف تحقق نیافته خیزش مشروطه خواهی ایرانیان نیز اشاراتی دارد و اساسا آن را یکی از عوامل مهم پیدایش و تکوین جنبش جنگل دانسته است. نیز به آرای مختلف اندیشمندان جامعه شناسی سیاسی به طور اختصار پرداخته شده، با این توضیح که به نظر می رسد هیچ یک به تنهایی قادر به توضیح این جنبش نیستند. هر یک از آرا قسمتی از ماجرای جنگل را توضیح می دهد ولیکن جنبش جنگل در تکوین خود علاوه بر هم خوانی با مجموعه آرای متفکران جامعه شناسی، به زمینه های محلی به معنای خاص آن نیز تکیه داشته است.

    کلیدواژگان: جنبش، استقلال طلبی، ملی گرایی، نهضت جنگل، میرزا کوچک خان
|
  • Hasan Zandieh*, Amir Mohammadi Page 2

    Nowadays the identity documents considered as a group of archival materials and documents represent the collective identity of each Country. The Birth certificates considered as first and foremost documents of Iranian identity in the early twentieth century and are the first documents that carriy the burden of collective identity of Iranians. The documents which recorded the tragic and fascinating events as the day of birth, marriage, names of children, divorce or death of a spouse and the date of the owner's death. Basically, in Classification of documents history, the Birth certificates are the subset of the bureaucrats and the governmental - identity documents of the contemporary.This research intends to answer these fundamental questions: How did form and evolve the structure and content of identity documents in Iran? What are the identity functions of the Birth certificates and what factors have been impacted on them? This study aims primarily to study the resident's identity of Iran before the modern state and then studying the Birth certificates of the perspective of identity functions and the knowledge of Studying Documents during the past century. The results of this study indicate that the structure and content of Birth certificates during the recent century is the subordinate of dominant discourse of the government that is affected by governmental bureaucracy system, dynamic bureaucracy and dominant cultural spaces.

    Keywords: Identity, Identity Documents, The Birth certificates, Studying Documents
  • Seyyed Mohsen Azizi*, Mansoure Mokhtari, Mohammad Javad Liaghatdar Page 31

    The purpose of this study is evaluation of reachning to the components of citizenship education in Preschool Textbooks from viewpoints of preschool educators. The research method is descriptive survey. The population consists of preschool educators of Yazd in academic year of 2012-2013. The sample consisted of 120. Researcher-made questionnaire with 3 basic Components and 47 questions based on Likert scale was used for data collection. The research data was analysed by the sample t test and Friedman. The results showed that the rate of achievement of citizenship education components in the textbooks is in the knowledge behaviors (2/36) and the national-cultural behaviors (2/44) lower than the average level and in the social behaviors (3/53) is above the average level. In the knowledge behaviors component: The highest rating average is the item that “he can say logical no against demands of others” and the lowest rating average is the item that “he recognizes shapes and colors”. In national-cultural behaviors component: The highest rating average is the item that “he knows Leader and the president and knows their names”. And the lowest rating average item is “he knows Ethnic minorities that exist in the country”. In the Social behavior component: The highest rating average is the item that “he has motivation to progress” and the lowest rating average is the item that “he is forethoughtful in his works and decisions”.

    Keywords: Citizenship education, Educator, Preschool, Textbooks
  • Bahareh Sazmand* Page 55

    Norouz is one of the ancient rituals and traditions that celebrated at the beginning of the New Year in Iran's civilization zone and is one of the factors of improvement of cultural integration between the countries of Iran's civilization zone. Besides Iran, this ritual is also celebrated in other countries of Iran's civilization area such as Central Asia and Caucasus, neighboring countries of Iran in west and east such as Iraq, Turkey, states of the southern Persian Gulf, Pakistan and even other regions such as Balkan and Peninsula. An exact survey of Norouz ritual among countries of Iran's civilization area demonstrates that some traditions and rituals of Norouz are common in countries of Iran's civilization area; nevertheless, some differences exist in some traditions related to Norouz. The main aim of this article is to survey on differences of norouz ritual among countries of Iran's civilization zone and denotes the causes of these differences.

    Keywords: Norouz Ritual, Differences, Iran's Civilization Zone, Sizdah Bedar, Sofreh Haft Sin
  • Omid Ghaderzadeh* Page 81

    The Education Department, in addition to preparing the contents of the curriculum, is effective in the establishment of understanding others and developing cognitive, affective, and action orientation of the students through strong and stable social networks in the educational environments and participation in extra-curricular activities. This research uses theoretical and experimental literature to study experimentally the influence of schools on religious and national identity of high school students. To examine this relation, a sample containing 353 high school students in Baneh has been used. The research is done based on the survey method using a questionnaire. The findings indicate that the religious and national orientation of the teachers, membership in student associations, participation in extra-curricular activities, relationship with school officials, interactive learning, and schooling years positively predict the development of national and religious identity. Among the independent variables, the variable "national and religious orientation of the teachers" has the greatest force in meaningful and positive prediction of national and religious identity and overall 60% of the variance of national and religious identity of the students is predictable with these variables.

    Keywords: Religious, National Identity, Membership in Student Associations, Participation in Extra, Curricular Activities, Relationships with School Personnel, High School Students
  • Ramzan Shabani Sarouyi* Page 107

    This paper presents a new approach to examine the relationship between cultural approaching with cultural identity in Iran. Hence, the aim of this paper is to design a model to cultural identity, for explanation and understanding of cultural approaches in the Islamic Republic. The research method is survey documentary that after studying the documents, as well as the analysis of library resources, review the presented findings based on directed interview technique with hundred scholars and experts for providing comprehensive model of cultural approaching in Iran. The results show that there is a significant contribution to the 33/87 percent between "cultural identity" and cultural approaching. Also, there is a range of factors and targeted variables in cultural identity that leads to the perception of cultural approaching of the country.

    Keywords: Approach, Cultural Approach, Knowing Cultural Approach, Designing Model
  • Hamid Sedghi *, Abdollah Hosseini, Ansar Salimi Nejad Page 127

    The patriotism and nationalism are the poetic themes that poets influenced by socio-political conditions have paid attention to them for the sake of national unity and the freedom of societies and nations from colonialism. Rosafi and Shahriar are the contemporary Iraqi and Iranian poets, respectively, whose poems clearly show these themes. This paper tries to explore the poetry of the two poets to examine the concept of nationalism and the common themes related to the issue of national unity. The research method in this paper is based on the similarity of socio-political areas as well as adaptive school of Eastern Europe (Salafiyah School). Given the fact that the two poets were living in the same political environment, country has taken a new meaning in their poetry. Considering the nationalism, Rosafi has a wide and broad point of view. He has taken the unity of Arabic country as his aim. But from Shahriar’s point of view, Solidarity and Nationalism related to his country, Iran. He has invited Iranian ethnic groups, particularly the Azeri language speakers to the unity for Iran.

    Keywords: Comparative Literature, Patriotism, National Unity, Rosafi, Shahriar
  • Maryam Soroush* Page 151

    The purpose of this paper is to examine different leisure style and their relationship to identity and educational style. Theories of Giddens and Bourdieu choose to be the framework. The population consists of young people of 29-19 years in Shiraz. 620 of them were selected using clustered random sampling and completed the questionnaire. The results indicate four leisure styles as body and health activities, having fun with friends and family, media style and religious style which men and singles are more active in them except for body and health style. The correlation results show that national, religious and gender identity have significant relations with styles of leisure but body and health. Educational style has been associated with religious style and body style. Cluster analysis showed two groups of respondents based on identities and socioeconomic status of families and lifestyles. The first cluster included 73.9 Percentage of respondents who have a strong religious identity and their socioeconomic status was lower and the percentage of women is higher in the cluster. The second cluster consists of 26.1 percent of the respondents that they have higher socioeconomic status and body style, media and entertainment pattern of leisure is more important for them and the percentage of male is more in the cluster. Relationships between identity and leisure styles in each cluster and the share of the socioeconomic status in these relationships have been investigated in this research.

    Keywords: Leisure Pattern, Youth, National Identity, Religious Identity, Gender Identity
  • Ali Karim Hadisi * Page 179

    A principled way to analyze a social movement is to examine the degree to which the demands of the movement are consistent with its norms and theoretical framework. In this article, which focus on the movement of Mirza Koochak Khaan in Gilan, has been examined the chief demands of "Jangal", the official newspaper of the movement. The aim is to verify the claim that the movement of Mirza Koochak Khaan was founded on the principles of (a) respecting Iran's independence and national unity, and (b) respecting the rule of the legitimate parliament and the constitutional king. This article also has been examined the idea that the movement actually acted in accordance with these two principles. The methodology of this research is based on textual analysis of the aforementioned newspaper. This article has been conducted the textual analysis based on comparative methods and supplement it, as much as possible, with conceptual analysis.This research has been started by examining the historical process in which Mirza played a role in the people of Gilan's uprising during the Constitutional Revolution. Thus, look for the roots of the movement in Gilan and analyze the historical context in which it was conceived. Further, point to the goals of the Constitutional Revolution which had not been achieved and which essentially led to rise of Miza's movement. After this historical analysis, briefly discuss different views of social and political scientists, insisting that no single political/ social theory can account for all aspects of Mirza's movement. Each of these socio-political theories explain some aspects of the Jangal movement in their own ways. However, we should note the local context in which the movement took place, and understand the way in which this contextual analysis adds to the theoretical framework.

    Keywords: Movement, Independence, Nationalism, Jangal Movement, Mirza Koochak Khan